Marco Polo

Marco Polo was de eerste Europese beschrijver van het Verre Oosten. Hij is beroemd geworden door zijn reizen naar het Verre Oosten
marco polo.png
Geboren: 1254 Venetië (Italië)
Overleden: januari 1324 Venetië

Ouders: Nicole Anna Defuseh en Niccolò Polo
Echtgenote: Donata Badoer
Kinderen: Bellela Polo, Fantina Polo en Moretta Polo

Nationaliteit: Venetiaanse
Beroep: handelaar en ontdekkingsreiziger

Boeken: II MilioneHoe het allemaal begon:

In 1260 vertrekt Niccolò Polo samen met Matteo Polo naar China. Ze keren in 1269 terug met het verzoek van de Mongool Koebilai aan de paus om missionarissen naar het gebied te zenden. In 1217 vertrokken ze weer naar China samen met Marco Polo. Ze reizen via Bagdad naar de Perzische golf, van Oermoez uit dwars door Perzië naar de Boven-Oxus en over Pamir voorbij het dorp Lom-Nor, naar de stad Cambalig (Peking). Hij maakt namens de Mongolenleider verschillende reizen, onder meer naar Tibet, Burma en Tsjamba. Van 1282 tot 1285 is hij zelfs gouverneur van de stad Sangui (Nanking).
Kaart van de route die Marco Polo zou hebben afgelegd
Kaart van de route die Marco Polo zou hebben afgelegd

Na 17 jaar krijgt Marco Polo toestemming om het gebied te verlaten. In 1295 keert hij, als rijke man, terug naar Venetië. De terugreis liep via de Zuidchinese Zee, Sumatra, Java, de Straat van Malakka, Ceylon (Sri-Lanka), naar Ormoez. Hier gingen de Polo’s aan land. Via Armenië, Trebizonde en Constantinopel bereikten ze uiteindelijk Venetië.
Van september 1298 tot juli 1299 zat Marco Polo gevangen in een zeeslag en kwam zo in de gevangenis terecht door Genuezen die de Venetianen bij Curzola hadden verslagen. Hij deelde een cel met Rustichello van Pisa (een schrijver). Marco vertelde tegen hem wat hij allemaal had beleefd en gezien tijdens zijn verre reizen en Rustichello schreef alles op. Uiteindelijk werd het het boek II Milione 'Boek der miljoenen wonderen'.

Beroemde reiziger:

Het boek werd veel overgeschreven in verschillende talen omdat veel mensen het zo mooi en spannend vonden. Europeanen hadden nog nooit eerder over het Verre Oosten te horen gekregen van iemand die het echt zelf had gezien. De Europeanen konden het nauwelijks geloven wat ze lazen over de vreemde gewoontes, hoogstaande beschavingen en de rijkdommen van dat Verre Oosten.

external image images?q=tbn:ANd9GcREd-OUwQJ53dJDeagveGN9ROcnCf8e9UU0ai3wULDNL1lkRGwGkw
Marco Polo zijn schip


Belang van de ontdekkingsreiziger:

Het belang van Marco Polo was de bekendheid die hij en zijn familie kreeg in de wereld.

Extra:

Filmpje: http://www.history.com/videos/marco-polo#marco-polo

Bronnen:

http://historiek.net/marco-polo-1254-1324/1243/
http://www.outoftheblue.nl/zijderoute/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Marco_Polo